Svečano obilježena 20. godišnjica poslijeratnog otvaranja Međunarodnog aerodroma Sarajevo

    Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, u utorak 16.08.2016., svečano je obilježena dvadeseta godišnjica poslijeratnog otvaranja Međunarodnog aerodroma Sarajevo za civilni zračni saobraćaj.
    Brojne zvanice, ugledni gosti i mnogi drugi, imali su priliku pogledati film „Reborn“, koji retrospektivno prikazuje proteklih 20 godina rada i djelovanja Aerodroma Sarajevo, te stavlja akcenat na njegovo drugo rođenje i ambiciozan razvoj u smjeru respektabilne kompanije i poslovnog partnera, kojeg su prepoznale mnoge svjetske i evropske aviokompanije.
    Prisutnima sa obratio g. Armin Kajmaković, direktor Društva i dugogodišnji zaposlenik aerodroma, koji je i sam učestvovao u njegovoj obnovi i svečanom činu otvorenja poslijeratne 1996. godine.
    U svom obraćanju Kajmaković se prisjetio prošlosti, odnosno vremena kada je okončanjem agresije na BiH započela obnova tada potpuno uništenog i opustošenog aerodroma: „Bio je to trnovit put, za posao kojeg se prihvatio tadašnji tim uposlenika i koji se činio sve, samo ne realnim i mogućim. Međutim, neizmjernim trudom, radom i zalaganjem, njihova gotovo pa nerealna ideja, pretočena je u stvarnost, a rekonstruisani aerodrom, spreman za prve putnike i letove, predstavlja krunu tog truda.
    Svjesni činjenice da stalni razvoj mora biti neprekidna nit vodilja u poslovanju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, sa zadovoljstvom konstatujem da dvadeset godina kasnije, ovo preduzeće, niže nove uspjehe, a našu predanost u radu prepoznali su mnogi, pa je tako ovaj aerodrom postao jedno od najfrekventnijih odredišta mnogobrojnih turista, te stotina hiljada putnika iz cijeloga svijeta,“ kazao je.
    Kajmaković se osvrnuo i na pozitivne poslovne rezultate koje ovaj aerodrom bilježi u 2016. godini: „Dvadeset godina kasnije, ovo preduzeće niže nove uspjehe, doživljava prekretnicu u razvojnom smislu, ali i obara nove rekorde. Pozitivne rezultate očekujemo i u narednim mjesecima, kao i da će konačna brojka kada je riječ o putnicima, na kraju godine premašiti 800.000, čime će Međunarodni aerodrom Sarajevo oboriti još jedan vlastiti rekord, kojim ćemo zaokružiti priču uspješnog davdesetogodišnjeg, poslijeratnog rada i postojanja.“
    Film „Reborn“ autorsko je djelo, također dugogodišnje uposlenice Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Edite Sulejmanović: „Želja mi je bila da sačuvam od zaborava trenutke bitne za Aerodrom Sarajevo ali i za našu Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo u periodu 1996. – 2016. To je bio period ponovnog rađanja Aerodroma Sarajevo te i ovaj dokumentarni film nosi simboličan naziv Reborn. Odmah nakon rata bilo je vrlo bitno uspostaviti civilni zračni promet između BiH i zemalja u okruženju. Međunarodni aerodrom Sarajevo kao najprometniji aerodrom prije rata, sa redovnim linijama i prilično velikim brojem putnika (prosječno 250.000 putnika godišnje), u strašnim ratnim razaranjima bio je potpuno uništen. Trebalo ga je ponovo pokrenuti, obnoviti, opremiti. Naravno to sve nije bilo moguće izvesti bez ljudi, stručnjaka, entuzijasta, patriota koji su predano radili na stvaranju minimalnih uvjeta za pokretanje ovoga preduzeća, ljudi koji su utkali sebe u ovo što je Aerodrom Sarajevo danas. A s ponosom možemo reći da je, posmatrano iz ugla civilnog zrakoplovstva, visoko na ljestvici i u rangu sa mnogim evropskim i svjetskim aerodromima",kazala je.
    U filmu je korištena arhiva TV SA, BHRT-a te amaterski snimci zaposlenika aerodroma. „Vrijednost tih arhivskih snimaka, profesionalnih ali i onih amaterski snimljenih je neprocjenjiva. Iskoristili smo sve što nam je bilo na raspolaganju kako bi što realnije prikazali vrijeme i događaje čiji smo svjedoci bili. I uspjeli smo. Film će ostati kao trajni zapis jednog perioda u višedecenijskom postojanju Aerodroma Sarajevo“, naglasila je Sulejmanović.
    Nakon svečane promocije upriličen je koktel i zakuska za sve prisutne, uz ugodno druženje i mnogobrojne čestitke i želje da najprometniji aerodrom u BiH i u narednim godinama bilježi poslovne uspjehe i dočeka još mnogo ovakvih jubileja.